ONZE GESCHIEDENIS

Het verhaal van Benka-Mali gaat terug tot 1986. Dat jaar organiseerde onderwijzer Fee Berbé vanuit de Gemeentelijke Basisschool De Pimpernel in Zemst-Laar voor het eerst een "Mali-Tocht" om het werk van Zuster Jeanne Van Dam te ondersteunen. Zuster Jeanne werd in 1940 vlak naast de school geboren en werkte van 1983 tot 2004 in Mali. Dat jaar beschouwde haar congregatie
de opdracht in Mali als volbracht en keerden alle zusters terug naar België.

Een concert met Willem Vermandere (2005), georganiseerd als eerbetoon aan de ondertussen overleden "Meester Fee" en een reis naar Mali met bezoek aan Faladié (2007), het Malinese dorp waar Zuster Jeanne vele jaren actief was, lagen in 2009 aan de basis van de oprichting van Solidariteitsgroep Mali-Kanu.

Gedragen door een groep vrijwilligers betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse Mali-Tocht, ondersteunde Mali-Kanu binnen de gemeente N'Tjiba de werking van 2 scholen, het gemeentelijk onderwijsbudget, een gezondheidscentrum en projecten van de Malinese NGO GAE-Sahel. Bovenop werd geïnvesteerd in 2 drinkwatervoorzieningen.

N'Tjiba is de naam van de fusiegemeente met Faladié als "hoofddorp". Zuster Jeanne Van Dam
was kernlid van Mali-Kanu. In 2010 versterkte Greet Ickx de ploeg. Zij werkte van 1974 tot 1985 als vroedvrouw in Mali.

In december 2022 nam Benka-Mali de fakkel over van Mali-Kanu. Eén jaar na de aankondiging dat
Mali-Kanu zou stoppen, hervonden 2 kernleden alsnog de energie én 3 enthousiaste Zemstenaars bereid om onder een nieuwe vlag een vervolg te breien aan meer dan 36 jaar solidariteit met Mali.

In de beste verstandhouding neemt Benka-Mali het engagement over om de dagelijkse werking van de Malinese partners van Mali-Kanu in 2023 en 2024 te blijven ondersteunen.

In de toekomst wil Benka-Mali de samenwerking met GAE-Sahel uitbouwen. Deze Malinese organisatie, al vele jaren een gewaardeerd partner van Mali-Kanu, begeleidt over gans Mali projecten die focussen op het verbeteren van de levensomstandigheden van vooral kansarme vrouwen, kinderen en jongeren.