KLIMAAT IN MALI

Mali is een land in het westen van Afrika. Het heeft geen directe toegang tot zee en is omsloten door Algerije, Niger, Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee, Senegal en Mauritanië.

Het land ligt tussen 10 en 25 graden noorderbreedte, deels in het zuiden van de Sahara en deels in de Sahel. De woestijn rukt geleidelijk op waardoor de Sahel meer en meer opdroogt en een woestijnachtig karakter krijgt. Mali bestaat dan ook voor een groot deel uit woestijnlandschappen en droge grasvlaktes. Alleen het zuiden behoort tot de Soedanese savanne waar graslandschap wordt afgewisseld met verspreide bomengroei.

Regenseizoen

Ongeveer 70% van Mali kent zo weinig neerslag dat er onvoldoende water is voor landbouw of drinkwater. Hierdoor zijn steeds grotere delen van het land moeilijk bewoonbaar. In de winter valt er in heel Mali vrijwel geen druppel regen. Vanaf maart neemt in het zuiden de kans op neerslag toe, waarna half juni het belangrijke regenseizoen van start gaat. De intense regenbuien kunnen tot begin oktober vallen, waarna het regenseizoen snel overgaat in een droge periode. Tijdens het regenseizoen overstroomt rivier de Niger met regelmaat en wordt de binnendelta van de Niger van water voorzien.

Hitte

Mali kent geen vorst, sneeuw of koude dagen. In de wintermaanden is het warm, de zomers zijn zeer warm tot ronduit heet. In het zuiden zorgt de regen ervoor dat de temperaturen in de zomermaanden min of meer getemperd worden. Zo daalt het kwik in hoofdstad Bamako van veertig graden in april naar rond de dertig graden in juli en augustus. In de woestijn loopt de temperatuur makkelijk op tot 40 à 45 graden.